Opice v Suchém Žlebu

15. 11. 2010 | Martin Rak, Olomoucký deník

Není to aprílový žert, silvestrovské vydání ani urážka! Téměř čtyři a půl měsíce jsou dvě opice makaků červenolících z olomoucké zoo na svobodě. O Šimpym přicházejí zprávy z Blanenska, druhý Tatin byl několikrát spatřen i v chatové osadě Suchý Žleb. Minulý týden se jej podařilo jednomu z chatařů vyfotografovat mobilním telefonem, jak snídá jablka na střeše kůlny u jedné z chat.

Opice

Opice

Odchyt je složitý, i po injekci může zmizet

Narozdíl od Tatina Šimpy během několika měsíců došel až k Letovicím na Blanensku. „Teoreticky jsme čekali, že by se mohli daleko dostat, jsou to pozemní opice. Ale je to pro nás překvapující,“ uvedla mluvčí olomoucké zoo Hana Labská. „Čekali jsme, že půjde více na sever, což ze začátku šel, ale pak cestu stočil na jih. Teď je někde mezi Letovicemi a Boskovicemi a hlášení přichází relativně pravidelně. Dvakrát třikrát do týdne se někdo ozve. Nahlásili jsme to i brněnské zoo, kdyby je někdo kontaktoval, aby věděli že je to naše opice,“ řekla Jitka Vokurková. Chytit opici není podle veterinářky úplně jednoduché. „Uspávací střela zabere do pěti minut a než opice usne, může ještě někde zmizet. Také se nemusíme trefit, není to snadné. Navíc v Hlubočkách je spousta stromů a hustých keřů, takže jsou možnosti kam se schovat,“ vysvětlila zooložka. Nejsou to však první primáti, kteří se do zoo vrátili s pomocí veterináře. „Většinou se je podařilo zatlačit do prostor, odkud nemohli utéct. Jednu opici se podařilo odchytit do lapacího zařízení. Sama si tam za sebou zavře, jak zatáhne za banán nebo nějaké ovoce, které je přivázané k páce,“ popsala.

Zima? Pro uprchlíky žádný problém

Ti, kdo si myslí, že blížící se zima je pro makaky červenolící problém, jsou na omylu. Tento druh opic je totiž na zimu zvyklý. „Je to opice, která i v přírodě žije ze všech primátů nejseverněji, pocházejí z vysokých hor Japonska. Není tam zima o nic menší než u nás a ani v zoo nemají vyhřívané ubikace. Hůř se jim ale bude hledat potrava, teď jsou obě přikrmované lidmi,“ řekla. Pokud ale budou mít to štěstí a opici potkají, nemusí se obávat, nebezpečné nejsou. „Pokud na ně lidé nebudou chtít sahat a nebudou je nějakým způsobem ohrožovat, tak nezaútočí. Lidé z Hluboček u kterých teď Tatin je, ho krmí z ruky,“ doplnila.

Kontaktujte nás

Sdružení Suchý Žleb, Hlubočky z.s.
Krapkova 10
779 00 Olomouc
email: info@suchyzleb.cz

Naši činnost podporují

Olomoucký kraj

město Olomouc

obec Hlubočky
TOPlist